Behandelingen

 

Knippen
Bij het knippen wordt de vacht ingekort met behulp van een  schaar. De vacht wordt netjes in model geknipt. Het model wordt afgestemd op het hondenras en op uw wensen.

Effileren
Het effileren is het uitdunnen en/of inkorten van de vacht, dit gebeurt met een effileerschaar.

Met deze schaar wordt het haar van de hond zo behandeld dat er een natuurlijke verloop zit tussen het korte en lange haar. Deze methode voorkomt dat scherpe overgangen zichtbaar zijn.

Plukken
Plukvacht bestaat uit een zachte dichte ondervacht en een draadachtige bovenvacht. (dekhaar). De ruwe vacht verhaart niet vanzelf, het heeft dus hulp nodig om het dode haar kwijt te raken. Bij het plukken verwijderen we de loszittende dekharen. De vacht dient in goed trimrijp te zijn om de huid zo min mogelijk te irriteren. Loszittende haren worden met wortel en al verwijderd. Dit gebeurt minimaal 2x per jaar.

Het is dus belangrijk dat een ruwharige vacht echt geplukt wordt. Wordt deze geknipt of geschoren, geeft dat structuur en kleur verlies. Daarnaast gaat het sneller klitten en blijft langer nat.

Strippen
Bij een stripvacht heb je naast de onderwol  2 lagen dekharen. Bij een stripvacht pluk je per keer een halve vacht eruit. Met het plukken van een stripvacht welke veel honden al van natuur al hebben, haal ik gelijkmatig over de hele vacht de helft eruit. Terwijl de ene helft trimrijp is groeit de andere helft door, waardoor dus altijd dekharen boven op de onderwol ligt, zo is deze beter beschermt.

Ontwollen
Tijdens de rui periode wordt de onderwol ingeruild voor een nieuwe vacht. Onderwol valt dan in ruime maten uit.

Om deze periode voor u als baasje en voor de hond aangenamer te maken is er een speciale behandeling mogelijk, namelijk ontwollen. Na deze behandeling zullen er veel minder haren loskomen.

Scheren
Met behulp van een tondeuse kunnen we de vacht op verschillende lengtes inkorten. Soms is de hond zo vervilt

(vol met klitten) dat scheren de enige optie is.

Let op! Scheren is niet voor iedere vacht geschikt. Bij plukhonden kan de vacht veranderen van kleur en structuur. Dit geldt ook voor langharige honden met een zijdevacht, hier kan de zijde haren veranderen, voor de zachte haren komt er wol voor terug, dit raakt alleen nog maar sneller in de klit. Voordat ik gaan scheren zal ik dit eerst met u overleggen.

Ontklitten
Ontklitten wil zeggen het voorzichtig verwijderen van klitten uit de vacht. De meeste klitten zitten op de bekende plaatsen zoals achter de oren, in de baard, buik, oksels, binnenzijde achterpoten. We proberen zo voorzichtig mogelijk de klitten te verwijderen, we willen de hond niet onnodig pijnigen. Als de hond echt tot op de huid vervilt is, dan is er soms maar 1 oplossing mogelijk en dat is kort scheren.

Puppy beurt
Puppy beurt is voor pups tot 6 maanden en is vooral bedoeld om de puppy te laten wennen aan het bezoek van de trimsalon. De pup wordt dan op tafel gezet en maakt kennis met de gereedschappen die gebruikt worden in de trimsalon en spelenderwijs worden een aantal handelingen uitgevoerd zoals het haar tussen de voetzooltjes knippen en eventueel oren uitgeplukt en oogjes schoongemaakt. Zodat de pup als hij voor de eerste beurt naar de trimsalon komt al gewend is aan een aantal handelingen. Als de pup weer opgehaald wordt krijgt u als baasje nog advies over de vachtverzorging.

Wassen
Bij het wassen van uw hond wordt de vacht en de huid grondig schoongemaakt. We wassen met professionele shampoos die bij de vacht van uw hond past. Soms is het nodig om te wassen omdat de hond vies is of last heeft van parasieten. Maar het is ook makkelijker om een schone vacht te ontklitten en de hond dus beter in model te krijgen. Ook zal de onderwol sneller loskomen. Soms moet de hond gewassen worden met speciale shampoos die door de dierenarts zijn voorgeschreven. Ook dan kunt u bij mij terecht.

Borstelen
Iedere honden bezitter weet dat zijn hond gekamd of geborsteld moet worden. Niet voor iedereen is het makkelijk om zijn of haar hond goed te borstelen. Sommige honden zijn het niet gewend om geborsteld te worden waardoor dit een moeilijke klus kan zijn voor het baasje.